Verzorging !!!

 

 

 

 

Op deze bladzijde wil ik u graag een praktische toevoeging geven, voor de verzorging van uw dierbare Cocker!! De onderwerpen staan nog wat chaotisch, maar worden het er meer, dan wordt het allemaal wat meer gerangschikt !! Mocht u zelf een goede tip hebben, stuurt u dan een mailtje, onze cockers en baasjes zullen er blij mee zijn!!

 

 

 

 

  

 

De oren !!

De oren van de Cocker hoeven geen probleem te zijn, elke week b.v. op een vaste dag maakt u de oorschelp met een babylotiondoekje goed schoon, te koop bij elke drogist, let er wel op dat het lotion is en geen olie, b.v. van Natusan!! Bij wat schilferige oorschelpen kunt u deze met babyolie inwrijven !! Ook kunt u de oren met een speciale oorcleaner behandelen te koop bij de dierenarts, ik adviseer dit alleen te doen bij oren die erg veel oorsmeer produceren!! Zijn de oren van naturen schoon ga dan niet met de cleaner aan de gang maar beperk het alleen, tot het reinigen van de oorschelp!! Bij honden kan dit verschillend zijn, de ene Cocker produceert van naturen meer oorsmeer dan de ander !! Houdt de haren goed kort aan de binnenkant oren!! Indien er een sterk ruikende donkere afscheiding uit de gehoorgang komt, dan zou dit oormijt "kunnen" zijn, of wanneer uw Cocker regelmatig met de kop schudt en zich aan de oren krabt en daarbij piept, ga dan zeker naar uw dierenarts en haal een goede oorzalf !!

 

 

 

 

 

De vacht !!

De vacht op de rug kunt u redelijk bijhouden, weeft u om de tanden van een ijzeren kam een elastiekje (een keer heen en om de andere tand terug). Met de kam kamt u met een liggende beweging over de rug, met uw andere hand houdt u een flink stuk vel beet om de huid goed strak te houden. Vele dode haren blijven op deze manier achter het elastiekje hangen!! Probeert u de vacht klitvrij te houden door deze minstens 2 maal in de week goed te borstelen en daarna door te "kammen", het makkelijkst gaat dit als u de Cocker op een tafeltje met matje zet, dus van de grond!! Voor de zwaardere vachten zoals de éénkleur en de black and tan, is het gebruik van een klittenkam een fijn gereedschap. Controleert u ook regelmatig de voetzooltjes, hier willen zich nog weleens klonten vormen, welke zeker pijnlijk moeten zijn bij het lopen. Het gemakkelijkst is het als uw hond ontspannen ligt, dan knipt u voorzichtig de haren tussen de voetkussentjes weg !!

Bezoek met uw Cocker regelmatig de trimsalon ongeveer elke 10 tot 12 weken !!

Heeft u een pup dan kunt u het beste al met ongeveer 6 of 7 maanden een bezoekje in de trimsalon afleggen. Informeer voor alle zekerheid bij uw fokker naar een trimster die gespecialiseerd is in de cockervacht, want wacht u te lang, b.v. tot 9 maanden dan is de kans erg groot dat uw pup als een ware Afghaan uitgroeit !! Zie de black and tan Cocker op de trimsalon bladzijde. De kans is dan ook namelijk erg groot, indien u naar een 'allround' trimsalon gaat, er naar de tondeuse of schaar gegrepen wordt, dit zou erg zonde zijn!! Meestal is het haar op het hoofdje al goed te plukken en gedeeltelijk ook de rug, tevens kunnen het keeltje, de voetjes en het staartje in model gebracht worden. Ook zal dan de behandeling niet te lang en vermoeiend voor uw jonge cocker zijn, en kunnen zij alvast wat gewend raken !! Want een eerste puppytrim is toch zeer intensief als dit pas met 9 maanden gebeurd !! Maar vraag voor alle zekerheid aan uw trimster of zij uw Cocker ook met de vingers plukt !!

Een gecastreerde of gesteriliseerde Cocker daar veranderd de vacht dramatisch van, deze is dan ook in de meeste gevallen niet meer te behandelen zoals het hoort !! Indien het medisch niet noodzakelijk is zou u dit heel goed moeten overwegen. Alleen voor praktische overwegingen zoals eventueel het gedrag of dergelijke zou ik u dit dan ook zeker afraden, daar een Cocker in het algemeen een probleemloos ras (karakter!!) heeft en van naturen spontaan en verdraagzaam is !! En mocht u opzien tegen een loopsheid dan zou u voor een reu moeten kiezen !! 

 

 

 

 

Reuen !!

De meeste reuen hebben last van druppelen, dit duidt echter meestal op een voorhuidontsteking, gewoonlijk merken de eigenaren hier niets van, daar de reu zich regelmatig schoonlikt. Of de druppels verdwijnen keurig in uw tapijt. Ik heb goede resultaten mogen horen uit ervaringen van klanten, welke ik had aanbevolen om dagelijks een extra toevoeging van vitamine C in het voedsel te doen !! 150mgr per dag kan al voldoende zijn. Daar vit. C wateroplosbaar is kan het absoluut geen kwaad bij uw hond, want deze plast het teveel aan vit. C gewoon weer uit!!

 

Verliefde reuen !!

Het wil weleens gebeuren dat een reu door de aanwezigheid van een loops teefje in de omgeving wat van slag kan raken !! Dit kan gepaard gaan met janken, in huis wat onrustig gedrag of zelfs het weigeren van zijn voedsel !! Om dit op een natuurlijke manier proberen te onderdrukken kunt u het volgende proberen. 

Koop in een reformhuis hop. Van 10 gram hop maakt u 1 liter thee, dit laat u 5 minuten trekken om de thee vervolgens over het eten of door het drinkwater te doen. 1 liter hopthee is voldoende voor 2 dagen !!

 

Teefjes !!

De eerste keer dat een teefje loops wordt kan zeer verschillend zijn. Het ene teefje is het met 9 maanden en een ander teefje kan dat pas zijn met 18 maanden !! Bij de eerste loopsheid kan een teefje misschien wat meer vloeien. Het bloedverlies is in de eerste week donker van kleur, daarna wordt de kleur helderder. Een soort waterig roze !! Ook zal de vulva opzwellen dit is een aantal dagen voor de eerste loopsheid-dag. De vruchtbare periode van een teefje ligt tussen de 9e en 17e dag. Houdt haar goed aan de lijn om eventueel ongewenste ongelukjes te voorkomen, want u zult merken dat zij de reu die zij de eerste week nog afsnauwde plotseling toch ineens toch wel aantrekkelijk vindt !!

Er zijn in de dierenspeciaalzaak eventueel broekjes te koop, hierin legt u een inlegkruisje !!  Verder houdt zij zichzelf goed schoon. 9 weken na de loopsheid zou een teefje schijndracht kunnen vertonen !! Dit zou zich kunnen uiten in het verzamelen van attributen, m.a.w. zij wil een nest vormen. Haar tepeltjes kunnen gezwollen zijn en hard  aanvoelen. Lijdt haar positief af, en voorkom dat zij psychisch ermee bezig is door haar de verzamel objecten af te nemen. Maak wat vaker een wandeling zodat ze gezond moe is. Dit "kan" een paar daagjes duren en gaat vanzelf over. U hoeft hiervoor echt niet naar de dierenarts. Niet alle teefjes vertonen dit gedrag, hoe "U" daarmee omgaat kan voor het teefje erg belangrijk zijn !! 

 

 

Grasaren !!

Grasaren zijn de halmen/graszaden van het gras, die elke zomer weer voor zeer veel "leed" zorgen. Zij vallen namelijk in de maanden mei en juni uitelkaar, nadat ze gemaaid of uitgegroeid zijn, en vervolgens op de grond !! Vaak zijn deze te vinden bij en langs trottoirranden, lantaarnpalen en grasvelden welke niet gemaaid worden !! Wat doen de grasaren; Zij vormen kleine weerhaakjes en dringen vaak tot diep in het lichaam, met alleen maar nare gevolgen !! Wees hier zeer alert op ook tijdens de gehele nazomer, de plekjes waar zij binnendringen kunnen zeer gevarieerd zijn. B.v. in de gehoorgang, tussen de tenen en in de oksels, dit zijn wel vaak de meest voorkomende gevaarlijke plekjes, controleer uw hond dan ook na elke wandeling hierop !! Ontwijk grasvelden waar deze groeien. Ga niet zelf aan de oren prutsen want dan kan het alleen maar dieper de gehoorgang in, maar bezoek onmiddellijk uw d'arts!! Een extra bezoekje bij de trimster in deze periode, om de oksels kaal te maken, binnenkant oren en de voetjes goed kort te zetten !! Voorkomen is beter dan genezen !!

Hier ziet u Buddy, helaas het zoveelste slachtoffertje, van de zeer pijnlijke grasaar !! Zelfs hoorde ik van een pupje van 7 weken, zij kreeg het per ongeluk via haar moeder, ondanks nauwkeurige inspectie van de moederhond !! Geeft u dan ook alstublieft deze informatie door, want met wat meer oplettendheid kan het misschien wat vaker voorkomen worden !! 

 

 

 

 

 

 

Mondplooi-eczeem !!

Dit is een eczeem welke een zeer onaangename geur veroorzaakt en ook zeer pijnlijk kan zijn voor de Cocker !! Dit kunt u preventief behandelen, indien uw Cocker hier aanleg voor heeft, op de volgende manier; de haren van de mondplooien goed kort maken en de plooi met Betadine jodium twee dagen regelmatig druppelen. Vouw hierbij de gehele plooi goed open !! Hierna kunt u de plooi vet houden met vaseline zalf, welke u bij de drogist kun kopen!! Een tip, hangt u naast de drinkbak van uw Cocker een doekje en probeer het als gewoonte te maken om na het drinken (indien u het ziet/hoort) de plooien goed te drogen!! Het liefst druppelen of zalven voor de nacht, dan kan het goed intrekken tijdens de rustperiode !!

Mocht dit echter niet helpen en heeft uw Cocker werkelijk erge last en pijn, dan zou de d'arts een lipcorrectie kunnen maken,  waardoor het in de meeste gevallen voor altijd verholpen is !!

 

 

Het tanden wisselen van de pup !!

In de periode dat de pup wisselt, dit begint zo ongeveer rond de 16e week, kan het voorkomen dat uw pup last heeft van tranende oogjes, of zelfs de oogleden enigszins laat hangen!! Dit verschijnsel doet zich regelmatig voor en hier hoeft u zich niet ongerust over te maken, want het doorkomen van vooral de kiezen is best een pijnlijke gebeurtenis. Wat dan ook weer voorbij gaat zo rond de 8ste maand !! Zalven heeft in dit geval geen zin want de oorzaak zit namelijk in de kaken en niet in de oogjes !!

 

 

  Tandsteen !!

Vrijwel elke hond heeft wel last van tandsteenaanslag, er bestaan verschillende manieren om dit te verwijderen, u kunt het gebit wekelijks poetsen met een tandenborstel, doe dit niet te hard denk hierbij aan het tandvlees. Met een tandsteenkrabber of wat zeker een smakelijke methode is; U koopt bij de slager een mergpijpje, kook deze gedurende een 20 min., zodat al het vet en merg verwijderd kan worden. Uw Cocker zal u hier heel dankbaar voor zijn en dan ook oneindig lang plezier van hebben!! Let wel op de vorm van het mergpijpje, zodat het gebit van uw Cocker niet klem kan raken. Wat weleens gebeurd met de "hoefjes", deze kunnen nadat zij kleiner gekauwd zijn, zeer gevaarlijke vormen hebben, met alle gevolgen vandien !!!   

 

 

 

 

 

PUPPIES

AMBERPUPS      MABLEPUPS