De Jacht Cocker !!!  

 

 

 

 

 

Stukje Geschiedenis !!

De spaniels behoren tot een der oudst beschreven groep honden. Reeds in de 14e eeuw maakt men melding van jachthonden met een bont gevlekte vacht die rennend en sterk kwispelend het veerwild opstoten uit de dekking !! Omstreeks 1800 wordt voor het eerst gesproken van Cocker of Cocking Spaniels, deze honden waren ideaal voor de jacht op de 'woodcock' (houtsnip), waaraan de naam waarschijnlijk ontleend is !! In 1885 wordt in Engeland de Engelse Spaniel Club opgericht, waarna in 1902 de rasstandaard voor de Cocker werd vastgesteld en goedgekeurd door de Engelse Kennel Club. In 1906 werd de eerste Nederlandse Spaniel Club opgericht, die zich hoofdzakelijk richtte op veldwedstrijden. De huidige Nederlandse Spaniel Club werd opgericht in 1926 !!

 

De Cocker is een hond met grote kracht, uithoudingsvermogen en een onvermoeibare activiteit; attent en vol interesse voor alles wat er in zijn of haar omgeving gebeurt !! De Cocker is vrolijk van aard met een altijd kwispelende staart. De staart is voor de Cocker een typische kenmerkend levendige beweging, in het bijzonder als hij wild op het spoor is; hij heeft geen angst voor zware dekking (bramen, duindoorns, enz.). De Cocker is zachtaardig, aanhankelijk, maar toch vol energie en uitbundigheid.

 

Aanvankelijk werd er alleen op werkeigenschappen geselecteerd. Later begon men steeds meer op het uiterlijk te letten, waarbij de werkeigenschappen veelal uit het oog werden verloren !! Heeft men het over de Engelse Cocker Spaniel dan wordt  het gewone of 'showtype' beschreven. Bij het werktype is de vacht korter, de oren hoger aangezet en korter en liggen de ogen dieper. Zij zijn ingesteld op het werken in extreem zware dekking. Dit type zien wij meestal in het jachtveld en op veldwedstrijden !! Maar gelukkig worden er ook goede resultaten geboekt met het 'showtype' !! 

Jachteigenschappen !!

De Cocker dient zelfstandig onder het geweer te jagen, het wild te flushen (opstoten) en na het schot (op het land of uit water) te apporteren. Ondanks zijn geringe afmetingen apporteert hij alle soorten kleinwild. De Cocker jaagt doorgaans precies. Zijn handzame formaat is een voordeel in erg zwaar terrein. Hij is goed trainbaar en werkt graag voor de baas !!

 

 

 

 

 

 

Jaarlijks wordt door de Spaniel Unie Nederland (SUN) vier typen activiteiten georganiseerd. De Jachtinstructiedag, de Certificaatdagen, de Jeugdveldwedstrijden en de CAC/CACIT veldwedstrijden. Hiermede is een systeem ontwikkeld waarbij elke spanielbezitter kennis kan maken met de specifieke eigenschappen van een jagende spaniel en dan ook naar behoefte kan deelnemen in een competitieverband !!

De Jachtinstructiedag wordt meestal gehouden in februari/maart en is voor de beginnende en oriŽnterende spanieleigenaar. Hier kan men zich laten informeren voor welk soort type jacht de jagende spaniel geschikt is !! Ook leert men hier de grondbeginselen van de manier van africhting voor de jonge cocker. Op de Jachtinstructiedag kan men zich tevens opgeven voor diverse trainingsgroepjes in verschillende regio's !!

De Certificaatdagen worden gehouden in de maand september. Hierbij wordt door twee keurmeesters beoordeeld of de cocker een zeker jachtniveau heeft, en of de hond geschikt wordt geacht voor de jachtpraktijk. De mensen die in de zomerperiode getraind hebben met hun cocker, kunnen dan op een (jacht)proef zien of het geleerde ook door hun cocker goed kan worden afgelegd. Hier kan men ook bekijken of de cocker aanleg heeft voor de veldwedstrijden. Wat men wel altijd in ogenschouw moet nemen is dat het altijd een momentopname is, wat dan ook voor veel jonge honden heel moeilijk kan zijn, juist om de gehele dag bij de les te blijven !!

 

De Jeugdveldwedstrijden en de CAC/CACIT veldwedstrijden zijn voor de (voor)jagers, die hun honden in wedstrijdverband willen uitbrengen. Deze veldwedstrijden zijn zeer belangrijk voor de fokkerij van de jachtcockers. 

 

 

 

 

 

 

Met dit stukje over "de Jacht Cocker",  hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan een vorm van een hele mooie ontspannende inspanning in de vrije natuur, daar waar de Cocker in eerste instantie voor geboren en gefokt is !! Het genot en het plezier van uw Cocker wordt hierdoor nog sterker !! Mocht u suggesties of vragen in welke vorm dan ook hebben, stuurt u dan een e-mail !! 

Hopelijk zullen er veel meer Cockers de weg naar het veld krijgen !!

 

 

  

Puppen Pagina's

MABLEPUPS      AMBERPUPS

 

 

 

 

MABLE

BELLE

AMBER

CLAIRE

SAMMY

KENNEL

TRIMSALON

DE COCKER

VERZORGING

 

JACHTCOCKER

REUEN

TEKENINGEN

FOTOALBUM

 

NIEUWS

AWARDS

LINKS